torstai 6. joulukuuta 2007

Omenahyve

Pohja:
125 g voita tai margariinia

1½ dl sokeria
1 kananmuna
2½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Täyte:
1, 5 kg hapahkoja omenoita
1 dl vettä

1 dl sokeria
1 kanelitanko
1/2 sitruunan mehu

Päälle:
4 valkuaista
1 dl sokeria

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri, vatkaa muna sekaan. Lisää vehnäjauho - leivinjauhe - vaniljasokeriseos. Sekoita tasaiseksi nopeasti, muotoile pyöreäksi kakuksi ja kaaviloi taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle ja reunoille. Nosta pohja kylmään kovettumaan.

Kiehauta vesi, sokeri ja kanelitanko tilavassa leveäpohjaisessa kattilassa tai paistokasarissa. Nosta kattila liedeltä ja lisää sitruunanmehu. Poista omenoista siemenkodat ja kuori omenat. Leikkaa ne ohuiksi 1/2 sentin lohkoiksi ja sekoita liemeen tummumisen estämiseksi. Keitä omenalohkoja sokeriliemessä kovalla lämmöllä koko ajan sekoittaen 10 - 15 minuuttia, kunnes ne pehmenevät ja osin soseutuvat ja irtonainen liemi häviää. Nosta kattila liedeltä ja anna seoksen
hieman jäähtyä.

Pistele kovettunut pohja haarukalla ja levitä omenahilloke pohjalle. Kypsennä 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 20 minuuttia. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita sokeri joukkoon nostellen, muutamassa erässä. Peitä pinta kokonaan valkuaisvaahtolla pursottamalla tai levittämällä. Jatka paistamista uunin alatasolla noin 6 - 8 minuuttia, kunnes marenki on kauniin väristä. Anna jäähtyä.

Ei kommentteja: